Het maken van een schilderij of collage


Collages
Collages maken is spelen met toeval. Ik heb dozen met oude stukjes papier, foto's, tekeningetjes of gevonden stukjes van iets anders. Ik heb een stukje karton om de collage op te plakken en een beetje lijm. Dan ga ik schuiven, neerleggen, weghalen enz. tot er iets tevoorschijn komt waarbij ik een 'yes' gevoel krijg. Een schokje van blijdschap. Dan weet ik dat het goed is. Soms vind ik het dan toch nog niet goed genoeg en schuif en leg nog even verder. Dan wordt het een enkele keer nog iets sterker. Wat ik zo ontzettend fijn vind aan het maken van collages is dat ik er eigenlijk niets voor nodig heb dan een vierkante meter om te zitten, een beetje lijm en papier.
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
Sieraden
Altijd van natuurlijk materiaal: zoetwaterparels, natuursteen, ceramiek, schelpen, glas, hout en vilt. Soms gebruik ik messingdraad of zilveren onderdelen, meestal zijn de kralen geregen op gecoat staaldraad in de kleur van de kralen. Het gaat mij vooral om de kleureffecten en de onverwachte combinaties. Ik maak voornamelijk kettingen, vaak met bijpassende oorbellen. De kralen koop ik overal waar ik kom en soms maak ik zelf kralen, bijvoorbeeld van vilt of giethars.
Steeds vaker maak ik sieraden van zilver die speciaal gemaakt zijn voor iemand, soms voor een bepaalde gebeurtenis. Ik maak deze sieraden ook op bestelling.
 
Schilderijen
Het werkt ongeveer net als bij een collage, alleen start ik nu met een wit doek en verf. Met de verf maak ik eerst een ondergrond met een bijna toevallige compositie. Ik gebruik daar vaak grote stukken karton bij in allerlei vormen waarmee ik een eerste indeling maak op het doek. Het doek ligt dan plat op tafel. Ik gebruik dunne verf en breng het op met kwasten, doeken, stukken karton en soms giet ik de verf en laat het uitlopen. Daarna laat ik het goed drogen. Ik werk altijd met olieverf, dus dat duurt dan wel een paar dagen. Ondertussen werk ik dan verder aan andere schilderijen. Als de ondergrond droog is ga ik eerst eens heel goed kijken naar het doek en probeer iets te zien dat me boeit of raakt. Ik begin daar waar mijn aandacht het meest naartoe trekt, ik probeer om het boeiende vast te houden en verder vorm te geven. Soms lukt dat meteen, meestal verdwijnt het ook weer en moet ik weer een nieuwe focus vinden. Zo werk ik verder totdat ik weer die verrassing ervaar en iets herken, waarvan ik het gevoel heb dat het allemaal op z'n plaats valt. Ik speel met toeval, maar ik heb (meestal) wel de regie.
 
 
 Afbeelding invoegen
 
 
Fotografie
De meeste foto's hou ik voor mezelf of gebruik ik als inspiratiebron.
Soms blijkt een foto zoveel zeggingskracht te hebben dat ik hem ook wil laten zien.
Zie hiervoor het fotoboek fotografie.

Zonlicht in de keuken